Vrijdag 30 augustus 2019

Tijdelijke sluiting zoetwater inlaat door blauwalg op Volkerak-Zoommeer

Waterschap Scheldestromen heeft besloten om de zoetwater inlaten op Tholen, Sint-Philipsland en bij de Reigersbergsche Polder (Rilland) vanaf vanmiddag 12.00 uur te sluiten. De reden hiervoor is de sterk toegenomen groei van blauwalg op het Volkerak-Zoommeer.

Het waterschap volgt hiermee het protocol dat moet voorkomen dat de blauwalgen zich in het gebied verspreiden. Blauwalg is in heel Nederland in ieder water aanwezig. In zoete wateren met veel voedingsstoffen bij hogere temperaturen in combinatie met weinig neerslag kunnen blauwalgen tot problemen leiden. De blauwalg kan giftige stoffen uitstoten in het water. Deze zijn schadelijk voor mens en dier. Daarnaast kan het massaal afsterven van de blauwalg zorgen voor stank en zuurstofloosheid, wat gevolgen heeft op het waterleven.

De afgelopen weken maanden was de situatie met betrekking tot blauwalg goed beheersbaar. De hoge temperaturen van afgelopen dagen heeft de ontwikkeling van blauwalg in het Volkerak-Zoommeer sterk doen toenemen. Wanneer de situatie met de blauwalgen achter de rug is, zullen de zoetwaterinlaten weer worden geopend.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties