Maandag 27 mei 2019

Stichting Tholen Sterk werkt aan bomvol programma voor Thoolse havendagen 2020

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het programma van de Thoolse havendagen op 5 en 6 juni 2020. De dagen staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland.

Dinsdag 7 mei organiseerde de stichting een eerste vrijwilligersbijeenkomst. Dit leverde meer dan 70 nieuwe vrijwilligers op. Echter zijn er nog meer vrijwilligers nodig. Aanmelden kan via de website van Tholen Sterk.

Bomvol programma

Vanaf woensdag 3 juni t/m zaterdag 6 juni wordt een kampement van oude legervoertuigen op de Oesterputten ingericht. Het kampement is voor iedereen gratis te bezoeken. De groepen 6, 7 en 8 zullen het kamp op donderdag en vrijdag bezoeken. De voertuigen doen in een stoet ook alle kernen binnen de gemeente aan.

Naast de Oesterputten zullen de terreinen van Contr' Escarpe, Jachtwerf van Duivendijk en het centrum van Tholen betrokken worden bij het evenement. Een reuzenrad uit 1937 van 20 meter hoog is één van de unieke items op het terrein.

Op vrijdagavond vindt een verlichte vlootschouw plaats, terwijl in de feesttent de 12-koppige coverband De Bounties zal optreden.

Op zaterdag wordt een breed programma aangeboden met o.a. een optreden van de Bill Baker's Bigband. Het orkest, gekleed in de traditionele Army Air Force-outfit, speelt de muziek van Glenn Miller uit zowel het bekende als het minder bekende repertoire. ’s Middags vliegen in het kader van D-Day vliegtuigen over. De vliegtuigen 'Auster' en 'Piper' zijn gespoten in de D-Day invasiekleuren, inclusief de bekende witte strepen.

De Pontoon Group '40-'45 is een Nederlandse Re-enactment groep met een unieke pontonbotencollectie uit de Tweede Wereldoorlog. Hiermee kan op verschillende manieren rivieren en kanalen overgestoken worden zoals dat in WOII ook is gedaan. De Thoolse brug is in de oorlog tweemaal opgeblazen. Eén keer om de oprukkende Duitsers tegen te houden en aan het einde van de oorlog wordt deze brug door de Duitsers opgeblazen, dit keer om de geallieerden tegen te houden. Daarbij breekt de brug in drie stukken.

Op 30 oktober 1944 begonnen om tien uur 's ochtends Canadese kanonnen Tholen te beschieten. Vlak hierna verschenen aan de Brabantse kant van de Eendracht drie geallieerde voertuigen, die vanuit Tholen werden overgevaren. Drie Canadese soldaten voeren naar het stadje mee terug, waar zij op de schouders van Tholenaren naar het stadhuis genomen werden. Het overvaren van militaire voertuigen zal op zaterdag 6 juni 2020 nagebootst worden ter herinnering aan de bevrijding van Tholen (dit gebeurt ter hoogte van de oude brandweerhelling en dit is de locatie van de oude brug). Ook het publiek krijgt de kans mee over te varen!  Tevens zal er een loopbrug worden gebouwd zodat er een stuk boven het water gelopen kan worden.

Andere onderdelen uit het programma zullen bijvoorbeeld zijn: aanwezigheid van diverse defensie-onderdelen, optreden van een doedelzakband, marktkramen in het centrum, een food-, vis- en knabbelplein, drakenbootrace van Kiwanis en nog heel veel meer. Via de Facebook-pagina van de stichting worden iedere maand nieuwe programmaonderdelen bekendgemaakt.

Gerard Joling zal met 3 andere artiesten één van de afsluitende hoogtepunten zijn en zal zaterdagavond optreden in de feesttent. De kaartverkoop voor de vrijdag- en zaterdagavond start op 2 september 2019 via de website van de stichting. In tegenstelling tot de vorige havendagen zijn alle leeftijden welkom tijdens de feestavonden. Tholen Sterk staat voor een feest voor iedereen, vandaar dat we dit besluit hebben genomen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideële organisaties