De gemeente Tholen heeft zich als partner aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Samen met 71 andere Nederlandse gemeenten en 144 Nederlandse en Belgische bedrijven en organisaties, vragen de partners van Statiegeldalliantie gezamenlijk aan het kabinet Rutte om statiegeld dit jaar uit te breiden naar blikjes en kleine plastic flesjes.
Motivatie gemeente Tholen
“Duurzaamheid zit in het DNA van de gemeente Tholen. Daarom zijn wij voorstander van statiegeld op PET-flessen en blik, zodat kunststof en blik meer en beter gerecycled kunnen worden. Het vermindert de enorme hoeveelheid in te zamelen kunststof en blik. De grondstoffen kunnen prima hergebruikt worden als ze goed worden gescheiden. Daarnaast vermindert statiegeld op PET-flessen en blik de hoeveelheid zwerfafval, wat een groot positief effect heeft op het milieu. Door ons aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie vragen wij onze regering om statiegeld op álle PET-flessen en blikjes in te voeren.”
Draagvlak
Het draagvlak voor statiegeld groeit snel. De Statiegeldalliantie ging eind november van start. De teller van het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op 216 partners. Dat is meer dan een verdubbeling in minder dan een maand. Deze beweging, divers en over de Nederlands-Belgische landsgrens heen, toont dat zwerfafval veel bedrijven, organisaties en gemeenten dwars zit.
Vraag voor kabinet Rutte
De vraag van al die partners aan de regering is dezelfde: “Voer in 2018 statiegeld op alle plastic flesjes en blikjes in.” Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld. Meer informatie over de statiegeldalliantie is te vinden op www.statiegeldalliantie.org